SALINA TURDA-MINUNEA DE SARE DIN ADANCURI


Începând cu 2010, salina a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj, fiind unul dintre locurile care ar trebui să se afle în cap de listă în topul locurilor din ţară pe care trebuie să le vezi înainte să mori.

E greu de crezut că un astfel de loc poate exista în România, comparând cu celelalte locuri de acest gen din ţară. De pe salinaturda.eu aflăm că „Salina Turda constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor folosite la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice”. Şi pe bună dreptate!

Ce se poate face în subteran
Trebuie să vă luaţi ceva mai gros la voi, pentru că temperatura din subteran este relativ scăzută şi constantă: 11-12 grade Celsius. De-asemenea, umiditatea are variaţii minime, valoarea medie fiind de 73-80 la sută în funcţie de sala vizitată.

Salina Turda este un loc foarte indicat celor care suferă de afecţiuni respiratorii şi ORL.
Pe lângă aspectul medical, locul oferă extraordinar de multe activităţi distractive.

Pentru cei curajosi, se poate cobora in salina pe scarile sapate direct in stanca (fiecare dintre cele 13 etaje are notat anul cand s-a lucrat) sau se poate folosi liftul panoramic modern care a fost instalat odata cu renovarea Salinei. Organizată pe mai multe săli, Salina Turda oferă turiştilor şansa de a se da într-un carusel subteran, terenuri de basket şi golf. Dacă preferaţi să nu faceţi efort, ci pur şi simplu să vă relaxaţi, vă puteţi petrece timpul pe malul lacului subteran sau la spa (un centru modern în care s-au investit peste 2 milioane de euro).

Structura Salinei Turda
Salina Turda este compusă din:
Mina Rudolf
Mina Rudolf are o formă de sală trapezoidală numită in termeni tehnici abataj în talpă. Aceasta a fost incepută în anul 1867 și are o lățime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adâncimea este de 40 de m. Scările coboară de a lungul a 13 etaje fiecare având marcat anul în care a fost săpat. Datorită infiltrațiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteză de creștere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrărilor din ultimii ani Mina Rudolf a fost dotată cu o serie de elemente noi care sunt destinate turiștilor: sală de concerte, teren de sport, gondolă, minigolf, bowling. A fost montat și un lift pentru a ușura accesul în mină.
Mina Ghizela
Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 și urma să fie o mină similară minei Rudolf însă s-au executat doar lucrările pregătitoare, lucrarea fiind abandonată. In 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsă sala octogonală.
Mina Terezia
Mina Terezia este o mină de tip clopot cu o adâncime de 90 m în a cărei vatră s-a format un lac subteran cu adâncimea de 5-8 metri și un diametru în jur de 70 m. Mina a fost exploatată incă din 1690. Aici se află celebra cascadă de sare pe peretele nordic al minei, cascadă ce s-a format prin depunerea sării din soluția salină ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu bărci pe lacul subteran din Mina Terezia și o zonă de promenadă deosebită prin arhitectura elementelor ce o compun.
Galeria Franz Josef
Pentru a facilita și mai mult exploatarea sării între 1853 și 1870 este construită o galerie orizontală pentru transportul sării la suprafață. Această galerie avea inițial 780 m însă a fost prelungită astfel încât acum are 917 m. Un aspect interesant ce merită menționat este că între 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de brânză.

Cum putem ajunge:

Salina Turda se găseşte în zona Durgău – Valea Sărată din oraşul omonim. Intrarea se făcea până în 2010 din strada Salinelor, dar în prezent se face printr-o poartă modernizată situată în centrul turistic. Accesul in Salina Turda
Se realizează prin noua intrare din zona Durgău dată în funcțiune odată cu renovarea Salinei. Pentru a ajunge în zona Durgău trebuie să intrați în centru iar la sensul giratoriu (cea cu “lebede”) o luați la stânga. Dinspre Cluj, urcați serpentinele, iar la coama dealului o virați la stânga și o luați pe drumul recent asfaltat care duce la noua intrare a Salinei Turda.

Adresă
Salina Turda, Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj.
Telefon : 0264-311690, 0364-260940SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare